ЕК ни дава кредит на доверие с констатацията, която прави в

...
ЕК ни дава кредит на доверие с констатацията, която прави в
Коментари Харесай

Гяурова, Българския институт за правни инициативи: ЕК ни дава кредит на доверие

ЕК ни дава заем на доверие с констатацията, която прави в годишния отчет за господство на правото. Това мнение изрече пред БНР Биляна Гяурова от Българския институт за правни начинания.

Според нея този заем на доверие е свързан от политическата обстановка, стабилизирането досега на политическата обстановка в страната и най-много обстоятелството, че имаме постоянно държавно управление. " В останалата част от отчета нямаме кой знае какви вести.  Фактът, че в отчета на доста места се означават към момента проблематични точки и сфери значи, че без значение от този заем на доверие, Европейска комисия ще продължи от близко да следи по какъв начин ще се осъществят до дъно поети задължения, най към този момент свързани с осъществяване на Плана за възобновяване и резистентност . Изпълнението на признатите закони е едно от изискванията, които са категорично написани в метода, по който се регистрира осъществяването на ПВУ, т.е.  Европейска комисия си е научила урока от другия механизъм за съдействие и оценка и към този момент изисква освен механичното приемане на един закон, само че и действителното му осъществяване  - нещо, което в България продължава да куца ", акцентира тя в изявление за предаването " Преди всички ". 

Гяурова очаква  през есента Европейска комисия да предприеме последните стъпки по окончателното преустановяване на механизма за съдействие и инспекция .

" Има още неща, които България би трябвало да извърши. Те са посочени тъкмо в отчета ", означи тя. 

По думите й  Европейска комисия за пръв път съществено разяснява и казуса с мандатите на регулаторите , където категорично е казано, че има риск от повлияване на решенията на тези институции, на регулаторните органи заради обстоятелството, че техният мандат е изминал и те стоят непопълнени години наред.

" Мандатността е основна гаранция за положително ръководство в една страна , гаранция, която България не съумява да извърши или по скоро Народното събрание упорства в нейното несъблюдение ". 

За конституционните промени Гяурова акцентира, че диалогът тече заключен единствено в Народното събрание, което съгласно нея е отрицателно: " Когато приказваме за промени в правосъдната власт, която по Конституция е самостоятелна, тази власт не би трябвало да бъде оставена изолирана от този диалог ". 

 

Според нея този развой би трябвало да е включващ, а не изключващ. Тя поддържа закостенял метод, когато става въпрос за промени в Конституцията. 

 

" Ако Народно събрание успее да покаже задоволително съществено предпочитание и ангажимент, каквито сега липсват, да направи тези промени в Конституцията - това ще бъде регистрирано по отговарящ метод от Европейска комисия . Сериозният ангажимент за мен минава през един доста сериозен и изчерпателен диалог освен с конституционалисти и освен с тези съответни персони в Народното събрание, само че и  през сериозен диалог вътре в системата. До момента те са изцяло изключени, а техният глас би трябвало да бъде чут , тъй като те ще понесат освен позитивите, само че и негативите на едни следващи промени в частта за правосъдната власт в Конституцията ". 

Борислав Сарафов ще остане още известно време като и.д. основен прокурор , означи още Биляна Гяурова. Според нея  той сега има интерес да бъде " положителният състезател " . Той желае да покаже, че прокуратурата би могла да работи по един задоволително самостоятелен и транспарантен метод, добави тя и изясни:

" Затова точно той самият се захвана като едно от първите му дейности с едно от тези каузи на трупчета - " Осемте джуджетта " ".

" Доколко ролята на положителния състезател на господин Сарафов е достоверна - това може да се види в следващи дейности. Това може да му завоюва в допълнение време, с цел да стартира да демонстрира, че прокуратурата може да се чисти от вътрешната страна ", разяснява Гяурова. И добави:

" Ако механизмът в действителност проработи и се задвижи, а сега това би могло да стане във връзка с сигналите против господин Сарафов, това от страна на България и българската правосъдна система ще бъде доста сериозен знак, че промяната е в по-голяма дълбочина, в сравнение с е била в последните 20 години .  Ако той се задвижи, това ще е доказателство, че той не е въображаем за съответната персона , а е въображаем да се задвижи без значение кой е на тази позиция и той да бъде коректив на изчезналите досега процедури за някакъв надзор и някакъв тип отговорност на институцията основен прокурор ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР